Kutyák a nyári hőségben

  • 0

Kutyák a nyári hőségben

Category : Hírek

Végre itt a nyár és vele a hőség-kánikula. Ilyenkor néhány dologra figyelnünk kell, különösen ha még kölyökkorban van kedvencünk. A hosszan tartó nagy melegben, sajnos kutyáink életveszélybe is kerülhetnek.

Ha kint az udvaron, kertben lakik kutyánk, nagyon figyeljünk arra, hogy hűvös-árnyékos helyre mindig legyen alkalma elhúzódni. Előfordul, hogy ha talál erre alkalmas helyet, akkor ásni fog egy szép nagy gödröt magának, majd bele fekszik. Ne bántsuk ezért, nagyon ügyesen segíteni próbált magán.  Naponta többször adjunk friss, de nem hideg vizet. Ha szereti a vizet, a legmelegebb órákban óvatosan le is önthetjük. Először egyre vizesebb ruhával töröljük át, nehogy megijedjen a nyakába zúduló víztől. Ha már kicsit nagyobb akkor tehetünk ki neki olyan edényt, káda, medencét, amiben maga is meg tud mártózni. Vagy talán a legjobb megoldás, hogy aki teheti keresse fel kedvencével a Fonyódi Kutyabarát Fürdőhelyet (vagy valamelyik másik kutyás strandot).

A lakásban tartott kutyákkal könnyebb, ők mindig szem előtt vannak.

Nagyon fontos a séta idejének megválasztása. Kora reggel és késő este szánjunk időt hosszú sétára, napközben a lehető legrövidebb időt töltsön a kutya az utcán, akkor is kerüljük a követ, betont, mert az annyira felforrósodhat, hogy égési sérüléseket okozhatunk a tappancsán. Gondoskodjunk a folyamatos folyadék utánpótlásról, ne egyszerre sokat igyon a kutya, hanem sokszor pár kortyot.

Ilyenkor kutyánk étvágya is nagyon lecsökkenhet. Igyekezzetek a kora reggeli és a késő esti időben etetni. Főleg a kölyköknél előfordul, hogy a déli evést kihagyják. Ha láthatóan csak melege van és nem beteg, ne erőltessétek, majd visszajön az étvágya, a kimaradt étkezést ne emelt adaggal pótoljuk.

Nagyon szerencsés az a kutyus és gazdája, akinek alkalma van olyan helyre menni, ahol úsztatni, fürdetni lehet a kutyát. Egyre több kutyás strand nyílik, köztük a fonyódi is. Ilyenkor is legyünk nagyon óvatosak. A felhevült kutyát először pihentessük a parton, ugyanolyan egészségügyi szabályok vonatkoznak erre, mint az ember meggondolatlan vízbe ugrására. Ha megérkezünk a vízpartra, egy kevés séta, pihenés után jöhet a nagy hancúrozás. A kutyák általában ösztönösen tudnak úszni, ha nem, hamar rájönnek, hogyan kell. Ha nem akar a vízbe menni, ne erőltessük, menjünk előre a kedvenc játékával, hívjuk, játszunk és kissé távolodjunk. Előbb-utóbb utánunk jön. Olyan helyen ahol több kutya is megfordul könnyebben megy a szoktatás, mert kedvencünk látja a többi kutyát is belegázolni a vízbe.

Fölösleges mindenféle betegségtől félteni, egy kötőhártya gyulladásnál, kétnapos hasmenésnél nagyobb baj nem lesz. Viszont kutyánknak nagyon boldog órákat szerzünk. De figyeljünk a tisztaságra, a kutyapiszkot, szemetet szedjük össze és vigyük haza, vagy helyezzük el az arra kihelyezett gyűjtőedénybe.

forrás, eredeti bejegyzés: Juhász Györgyné

fotó: Pető Anikó


Leave a Reply